Top 10 mooiste feesten in Spanje

top 10 feesten in spanje - semana santa

Wat zijn de feesten die je zeker niet mag missen in Spanje? We hebben een lijst gemaakt met de top tien van evenementen in heel Spanje, alhoewel deze nooit volledig is. En in willekeurige volgorde. Feesten en Spanje is onlosmakelijk met elkaar verbonden, dus deze lijst zou oneindig kunnen zijn.

Spanje: het land van fiestas en festivals

Er zijn door het jaar heen veel feesten en festivals in Spanje, vaak van oorsprong verbonden aan het Katholieke geloof. Intussen zijn die zo diepgeworteld in de cultuur, dat het tradities zijn geworden waar jong en oud jaarlijks aan mee doen. Als je in Spanje verblijft, probeer dan even te checken in de agenda of je een van deze bijzondere feesten kunt meemaken.

Hier onze favoriete Top 10 fiestas in Spanje:

1.    Semana Santa

De week voorafgaand aan Pasen is in Spanje de ‘Semana Santa’, oftewel de Heilige Week. In deze week vinden er overal in Spanje processies en andere ceremonies plaats in het kader van Pasen. Veel feesten in Spanje kennen hun oorsprong natuurlijk vanuit het Katholieke geloof. Ook als je helemaal niet religieus bent, is de Semana Santa een indrukwekkend evenement en zeker interessant een keer mee te maken.

De broederschappen van de verschillende parochies bereiden lang van tevoren de processies voor. Vele honderden mannen en vrouwen doen aan deze processies mee. Elke parochie heeft zijn eigen Jezus (lopend met het kruis), Maria en vele boetelingen. Er worden grote en zware gouden beelden (de patroonheilige) schouder aan schouder door de straten gedragen. Er zijn dodenmarsen waar de ´boetelingen´ met de puntmaskers (dit om de anonimiteit te waarborgen) dreigend en plechtig door de straten lopen. Uiteindelijk op Paaszondag bij de herrijzenis lopen Jezus en Maria en vele andere weer vrolijk in een processie door de straten, al bloemen strooiend. Het is een heel ritueel en voor de Spanjaarden zelf elk jaar weer opnieuw een belangrijk evenement wat uitbundig wordt gevierd.

Bijna elke dag is er wel een vele uren durende optocht, zodat hele families hun klapstoeltjes langs de weg plaatsen en eten meenemen (en niet te vergeten de zonnebloempitten) om vanaf de stoep de indrukwekkende processies te bekijken.
De Semana Santa wordt overal in Spanje gevierd, dus het maakt niet uit waar je bent. Je zult er zeker iets van mee krijgen. Vooral in de regio van Andalusië wordt dit uitgebreid gevierd. Op Goede Vrijdag en Paaszondag zie je de belangrijkste processies. De processies in Málaga onderscheiden zich door de grote ´Trónos´, oftewel praalwagens, die in de kerken staan. Ze worden door een grote groep dragers door de straten gedragen, soms wel 150 “Hombres del trono” per beeld.

semana santa - feesten in spanje

2.    Las Fallas - Valencia

feesten in spanje - las fallas valencia

Als er iets op je bucket list moet, dan is het toch wel Las Fallas van Valencia. Vergeet alles wat je tot nog toe gezien hebt, want er is geen groter en fascinerender spektakel als de Fallas in Valencia. Het werd in 2016 zelfs uitgeroepen tot Immaterieel Cultureel Erfgoed door UNESCO.
Het feest heeft haar oorsprong ergens in de 15de eeuw. Timmerlieden begonnen met het aanbreken van het voorjaar hun houten kaarsenstandaards te verbranden omdat ze die toch niet meer nodig hadden. Dit viel samen met de feestdag van San José op 19 maart. In de loop der jaren werden de standaards aangekleed waardoor ze op figuren begonnen te lijken. De figuren kregen al snel een kritisch of spottend karakter. Intussen is Las Fallas uitgegroeid tot een groots evenement waarbij de houten standaards zijn uitgegroeid tot honderden prachtige metershoge beelden op pleinen en kruispunten door de hele stad.

Las Fallas begint officieel de laatste zondag van februari met een openingsfeest ‘La Crida’ met een licht- en vuurwerkshow bij de Torres de Serrano en eindigt op 19 maart met ‘La Crema’, het verbranden van alle voor het feest vervaardigde beelden door de hele stad. Elke wijk van de stad heeft een fallas-vereniging, die het hele jaar de beelden en het feest voorbereiden.
Vanaf eind februari is er elke dag om 14.00 uur op het Plaza Ayuntamiento een ´mascleta´, oftewel een oorverdovend “gecomponeerd” knalvuurwerk.

Het hoogtepunt van het feest is van 15 t/m 19 maart, waarbij de stad gevuld is met de kleurrijke beelden, vlaggetjes, verlichting, veel bloemenofferandes door duizenden prachtig geklede Valencianen van jong tot oud. Gedurende een week vullen enorme, kleurrijke standbeelden en figuren de pleinen en de straten van de stad. Intussen veel vuurwerk en ´s avonds ook een prachtig ´castillo´, mooi siervuurwerk. De feesten gaan dag en nacht door.
Las Fallas is nog maar eens het bewijs dat ze in Valencia heel goed weten hoe ze een feestje moeten bouwen. En dit alles in een heel gemoedelijke sfeer waar jong en oud naar uitkijkt.

feesten in spanje - mascleta valencia
feesten in spanje - las fallas
las fallas valencia- spaanse droomhuizen

3.     La Feria de Abril - Sevilla

top 10 feesten in spanje - feria de abril sevilla

La Feria de Abril is het beroemdste en uitbundigste feest van Sevilla. Het lentefeest dat zijn oorsprong kent halverwege de 19e eeuw wordt meestal twee weken na Semana Santa gehouden. Zoals altijd start dit vrolijke flamencofeest op maandag om middernacht met het aansteken van de tienduizenden lichtjes van de toegangspoort naar het Feria terrein (´La Prueba del Alumbrao´). Vervolgens is er een week lang van alles te doen, vol entertainment, kleuren en het beste van wat Andalusië te bieden heeft, waaronder veel flamencodansen.

Je vindt op de feria ook een groot attractiepark met o.a. reuzenrad, veel feesttenten (´casetas´) voor allerlei groepen die hier letterlijk dag en nacht komen om te eten, drinken, te dansen en vol passie te feesten. Vanzelfsprekend ontbreekt het tijdens de Feria de Abril niet aan goed eten. In Sevilla betekent dit de nodige tapas en copas, en het liefst tot diep in de nacht. Een vast ritueel tijdens de openingsnacht is het eten van gefrituurde vis, terwijl het overdag tijdens lunchtijd gebruikelijk is dat er stoofschotels in Andalusische stijl worden geserveerd.
Ook is er elke middag de ¨Paseo de Caballos¨, bij deze “wandeling van de paarden” zie je de trotse ruiters op hun mooie paarden, koetsen en hun prachtig uitgedoste Spaanse schonen in hun kleurige flamencojurken.

De stad ademt een authentieke, feestelijke Spaanse sfeer uit. Wanneer de avond valt, kun je op elke straathoek genieten van spontane flamencoconcerten. Ervaar het zelf een keer!
De Feria de Abril komt zondagnacht tot rust na een spectaculair en kleurrijk vuurwerk.

feria de abril - feesten in spanje
feest in spanje - feria sevilla
feesten in spanje - feria de sevilla

4. Carnaval

feesten in spanje - carnaval

Carnaval wordt op veel plaatsen uitbundig gevierd in heel Spanje. In Spanje is carnaval vrolijk, stijlvol en een humorvol feest en wordt hoofdzakelijk op straat gevierd. De bekendste carnavalsfeesten zijn die van Tenerife en Cádiz.
Tenerife is zo een beetje de carnavalshoofdstad van Europa. Het is het op een na grootste carnavalsfeest ter wereld, na Rio de Janeiro. De hele maand februari is alles op het eiland gewijd aan deze festiviteiten. Het eiland vult zich dan met lachende gezichten, kleuren, glitter en glamour.
Het centrum van Santa Cruz is feestelijk versierd en er zijn honderden kermiskramen, eettentjes en muziekstalletjes opgetrokken. Vele dagen en vooral nachten lang is Santa Cruz een bruisende stad vol samba, salsa en merengue, waar duizenden feestvierders onvermoeibaar mee dansen op het aanstekelijk ritme van de mediterrane klanken.

Op vrijdag begint het met de Cabalgata, de openingsparade. Op dinsdag is de ¨Grand Carnival Parade¨. Dit is de dag dat de hoofdstad van Tenerife wordt omgetoverd tot een groot feest. Je kunt de verbazingwekkende grote optocht door de hele stad zien. Geniet van de mensen in klederdracht en proef het lokale eten. De dansers, attracties en muziek maken deze avond tot een onvergetelijke ervaring die je minstens één keer in je leven gezien moet hebben.

Ook in Cádiz wordt in februari volledig uitgepakt. Dit authentieke Andalusische carnaval tovert de stad om tot een plaats vol muziek, energie en plezier. Dit gezellige en kleurrijke feest duurt wel 10 dagen lang. In deze dagen wordt Cádiz overspoeld met alle mogelijke soorten zang, dans en eten en drinken. Ook zie je tijdens deze dagen meer dan 300 Murgas. Deze Murgas zijn officiële carnavalsgroepen die zingend en dansend hun act opvoeren in het theater, te voet of op praalwagens, en hierbij ook sketches opvoeren over dagelijkse taferelen en het politieke leven in Spanje.
Een feest om niet te missen!

feesten in spanje - carnaval de cadiz
carnaval tenerife - feesten in spanje

5.     Festival de los Patios - Córdoba

feesten in spanje - festival de patio sevilla

Begin mei vindt elkaar jaar het belangrijkste feest in Córdoba plaats: het Patiofestival. Tijdens dit stellen de eigenaren hun mooie patio’s open voor het grote publiek. Je kunt dan een week lang de mooiste patio´s bezichtigen, vaak heel kleurrijk en echte bloemenparadijzen.
Tijdens deze week zijn ook de balkons versierd in het historisch centrum van Córdoba met bloemstukken, wat een prachtig gezicht is.

Het is een festival vol vreugde en muziek dat hordes nieuwsgierige toeristen naar Córdoba lokt. Het zijn niet enkel liefhebbers van planten die hun hart kunnen ophalen in Córdoba. De stad staat namelijk ook bekend om haar lekkere eten, de interessante geschiedenis en de talrijke plekjes waar je de typische Andalusische sfeer kunt opsnuiven. En feesten in Spanje betekent dansen, zingen, eten en drinken. Veel van deze festiviteiten vind je in de wijk San Basilio.
Het festival de los Patios werd voor het eerst georganiseerd in 1918 door de gemeente Córdoba. In 2012 werdt La Fiesta de los Patios in Córdoba toegevoegd aan de lijst van UNESCO voor Immaterieel Cultureel Werelderfgoed.

Deel van het festival is ook een wedstrijd. Elk jaar doen er weer verschillende bewoners mee met de wedstrijd wat ervoor zorgt dat het festival nooit hetzelfde is. Elke patio brengt weer nieuwe bloemen naar voren, met verschillende bloemenpotten aan de muren en andere decoraties in de tuinen, zoals kunst en toewijdingen aan San Rafael, de patroonheilige van de binnentuinen en het festival. Ongeveer twee weken voor het begin van het festival wordt een kaart online gezet op de website van Puerta de los Patios, zodat je alvast een route kunt uitstippelen. Er zijn jaarlijks ongeveer 50 à 60 binnentuinen die worden opengesteld.

festival de patio cordoba - feesten in spanje
festival de patios - top 10 feesten in spanje

6.     La Tomatina - Buñol

feesten in spanje - la tomatina bunol

Heb je ook wel eens zin gehad om iemand met tomaten te bekogelen? Dan moet je in Buñol zijn.
La Tomatina is het grootste tomatengevecht ter wereld en wordt georganiseerd op de laatste woensdag van augustus. Dit leuke en vooral verfrissende festival vindt plaats in het stadje Buñol, dichtbij Valencia. Het stadje telt zo’n 9.000 inwoners, maar dat getal wordt gemakkelijk verdubbeld tijdens dit festival. Deelnemers gooien er zo’n 140.000 kilo (!) overrijpe tomaten naar alles wat beweegt.

Deze gekke traditie begon in het jaar 1945. Enkele jongeren zochten ruzie met de politie. Ze bevonden zich toevallig in de buurt van een groentekraam en gooiden daarom maar tomaten die ze pikten uit de kraam. De oproerpolitie kwam en de schade moest worden vergoed. Een jaar later gebeurde hetzelfde. Dit keer hadden ze zelf al de tomaten van huis meegenomen. De politie kwam opnieuw en iedereen werd opgepakt. Dit gebeurde een aantal jaar achtereen. De traditie was geboren! Vervolgens is het in de loop der jaren steeds verder gegroeid. Vanaf 1980 deelt de gemeente zelf de tomaten uit. Nu gooien duizenden mensen elk jaar in augustus tomaten naar elkaar tijdens het leukste evenement van het jaar.

La Tomatina is het slotfeest van een week vol festiviteiten, traditionele parades, kermissen en markten. Het feest is zo origineel en zo leuk dat mensen er speciaal voor naar Spanje reizen om er aan deel te nemen. Het aantal deelnemers is tegenwoordig beperkt tot ca. 20.000, wat veel lijkt, maar kaartjes gaan als zoete broodjes over de toonbank. Dus als je dit een keer wilt meemaken, koop dan je tickets ruim van tevoren! De kosten om deel te nemen zijn ca. 20 euro.
Het feest begin als de ham op een 5 meter hoge paal is gepakt zo rond 11.00 uur en eindigt een uur later. Dan is het ook echt afgelopen!

la tomatina bunol - feesten in valencia
tomaten gooien- feesten in spanje - la tomatina
feesten in spanje - tomatina in valencia

7.     La batalla del vino in Haro - La Rioja

feesten in spanje - la batalla del vino haro in rioja

Vroeg in de ochtend van 29 juni verzamelen meer dan 10.000 mensen op het hoofdplein van het wijnstadje Haro (La Rioja) voor het leukste evenement van de stad: een heus wijngevecht. Zonde zou je denken, want de Rioja is een van de beroemdste wijnen in Spanje. De provincie La Rioja organiseert juist dit chaotische ¨wijngevecht¨ om het internationale succes van de regio als wijnproducent te vieren.

Volgens de legende besloot een dorpeling tijdens een bedevaart op 29 juni zijn metgezel af te koelen met de wijn die hij in zijn laars meegebracht had. Deze gebeurtenis lag aan de basis van een leuke traditie die nu een van de meest bezochte feesten is in Spanje. Tijdens het feest wordt niet minder dan 130.000 (!) liter wijn over de feestvierders heen gegooid.
Naar deze ‘slag van de wijn’ komt iedereen in de traditionele klederdracht van La Rioja: witte kledij met enkel een rood sjaaltje om de nek.

De dag begint rond 07:00 uur met een optocht van oude en jonge mensen, lokale mensen en toeristen. Iedereen draagt kruiken, flessen, kannen, flessen en waterpistolen gevuld met rode wijn. Zodra de raket als startsein afgaat, is er werkelijk niemand die z’n kleren schoon kan houden! Wijn vliegt in het rond en het hele stadje kleurt dieprood.
En zolang er nog wijn over is, blijft de lokale band muziek spelen. Tijdens het feest is het de gewoonste zaak van de wereld om compleet doordrenkt met wijn door de straten te lopen en te feesten … en uiteraard wijn te drinken. Plezier gegarandeerd op dit hilarisch smerige evenement!

festival de vino - feesten in spanje
spaanse feesten - festival del vino
wijngevechten tijdens festival del vino - spanje

8.     Feria del Caballo in Jerez

top 10 feesten in spanje - festival del caballo jerez

Feria del Caballo in Jerez de la Frontera is voor diegene die niet genoeg kunnen krijgen van de Feria de Abril en de flamenco muziek en jurken etc. is er een mogelijkheid om het nog eens dunnetjes over te doen tijdens de Feria del Caballo (paard).
Wat kun je verwachten van de Paardenferia in Jerez de la Frontera? Niets dan vrolijke vieringen, flamenco-optredens, en het beste van de Andalusische gastronomie en verder natuurlijk: paarden, paarden en nog eens paarden!

De feria ontstond ooit in de de middeleeuwen als paardenmarkt om in de loop van de tijd uit te groeien tot een zeer gevarieerde verzameling van festiviteiten. Zo zijn er naast paardenveilingen, parades, ruiterwedstrijden en dressuur ook tapas wedstrijden, proeverijen, stierenvechten en hartstochtelijke feesten. Het festival staat bol van tradities, zo ook de kleding.
Iedereen dost zich voor de gelegenheid sierlijk uit: de vrouwen gaan gehuld in typische flamencojurken en de mannen dragen een traditioneel pak dat ´traje corto´ genoemd wordt.

De festiviteiten gaan van start met het aansteken van de spectaculair verlichte poort. Daarna volgen er parades met paarden en kun je marktjes bezoeken met meer dan 250 kraampjes, waar je kunt smullen van de lekkerste tapas. Slenter rustig rond en geniet zeker ook van een van de vele flamencovoorstellingen.
Toeval of niet, dit feest vindt altijd plaats een week na de festiviteiten in Sevilla, zodat je lekker nog even door kunt feesten.

feesten spanje - paardenfestival jerez
paardenfestival andalusie - feesten in spanje
feesten in jerez - spanje

9.     La Noche de San Juan

feesten in spanje - la noche de san juan alicante

Het San Juan feest is onder Spanjaarden gekend als de kortste en meest betoverende nacht van het jaar. Op 24 juni viert men in Spanje immers de geboorte van San Juan (de heilige Johannes de Doper), en het begint met de voorgaande Nacht van San Juan van 23 op 24 juni, op zowat elke plek aan de Spaanse kust! Een bijzondere nacht vol plezier met familie of vrienden aan het strand, en lekker eten, drank, vreugdevuren en de dolste ‘rituelen’! Niet te missen als je die avond in Spanje bent!
Op deze avond/nacht mag iedereen een vreugdevuur maken op het strand. Iedereen neemt wat te eten en drinken mee en zo ontstaat er een groot feest. Verder zijn er vaak optredens en wordt er vuurwerk afgestoken.

Het is ook een magische nacht vol oude gebruiken en bijgeloof. Een bijzondere San Juan traditie is die van het schrijven van je diepste wensen op papier, om ze daarna in het vuur te gooien. Heel wat mensen zullen ook om middernacht over het vuur en in de golven springen, omdat ze geloven dat dit ze geluk zal brengen. Ze mogen dan ook een wens doen. Als je drie keer over het vuur hebt gesprongen, dan ben je gezuiverd van je zonden. Ook als je ´s nachts de zee in gaat, spoel je de kwade geesten van je af. En wist je dat je met het wassen van je gezicht in het zeewater een jaar lang verzekerd bent van schoonheid?

Tegenwoordig gaat iedereen vooral voor de gezelligheid, en zijn de tradities of rituelen in de eerste plaats een manier om in goed gezelschap plezier te maken!
In bijvoorbeeld Alicante wordt San Juan heel groots gevierd met de ‘Hogueras de San Juan’. Dit feest lijkt erg op Las Fallas in Valencia. Er worden namelijk ook grote beelden verbrand. Het feest is ook gebaseerd op de traditie om allerlei objecten in vreugdevuren te verbranden om de komst van de zomer te vieren. Tegenwoordig worden de vreugdevuren gebruikt om tientallen speciaal gemaakte poppen te verbranden, die actuele gebeurtenissen op satirische wijze belachelijk maken. Al deze papier-maché-poppen worden verbrand in de nacht van 24 juni, genaamd ‘La Cremà’.

feesten in costa blanca - noche de san juan
alicante - feest - noche de san juan
feesten in spanje - noche de san juan - spaanse droomhuizen

10.   Los Moros y Cristianos

top 10 feesten in spanje - los moros y cristianos

Als de zomer in zicht komt, vind je in veel steden en dorpen in Spanje een interessant feest: La Fiesta de Moros y Cristianos (de Moren en Christenen feesten). Tijdens dit feest wordt de overwinning op de Moren door de Christenen gevierd. Dit gevecht vond in de 13e eeuw plaats. Door de Spaanse straten voeren grote parades van mensen die zich hebben verkleed als soldaat en de veldslag naspelen. Het is een verhaal met een groot historisch en religieus gehalte. Iedere gemeenschap vertelt in hun Moren en Christenen feesten een verhaal over de strijd van de Christenen tegen de Moren in hun eigen gemeenschap. Dit gebeurt meestal tijdens de feesten van de Beschermheilige van een plaats of tijdens de zomerfeesten.

De Fiestas de Moros y Cristianos zijn feesten met een lange traditie. In alle Moros y Cristianos feesten worden de deelnemers opgesplitst in twee groepen: Christelijke en Moorse groepen. Zowel de Christelijke als de Moorse groepen gaan gekleed in traditionele kleding die werden gedragen in de Middeleeuwen. Verder worden de voorstellingen tijdens de Moros y Cristianos feesten traditiegetrouw begeleid door verschillende soorten marsmuziek, die specifiek voor deze feesten ontworpen zijn. De muziek wordt gespeeld op instrumenten die men ook in de Middeleeuwen bespeelde: tamboerijnen, fluiten, castagnetten, trompetten en trommels.
Ook hier kun je je klapstoeltje wel weer neerzetten, want vaak duurt de optocht wel een paar uur.

Er worden Moren en Christenen feesten gehouden op meer dan 200 plaatsen in de regio’s Alicante, Valencia, Murcia, Andalusië, Castilla la Mancha en Catalonië. De grootste en mooiste parades vind je in Alicante, Alcoy of Villajoyosa.
Zorg dat je ergens in de zomer een keer een optocht van de Moren en de Christenen in Spanje meemaakt!

feesten in spanje - moren en de christenen
feest van de moren en christenen in spanje - alcoy
feesten in spanje - los moros y cristianos in spanje

Hopelijk kun je snel weer gaan genieten van een van de mooiste feesten in Spanje!

Compare listings

Vergelijken

Gecertificeerd makelaar in Spanje

Spaanse Droomhuizen is gecertificeerd makelaar in Spanje en voldoet aan alle wettelijke vereisten om het vak makelaar in Spanje uit te mogen voeren.