Beste locatie om een huis te kopen in Spanje

Beste locatie om een huis te kopen in Spanje

Om jou al het leeswerk te besparen gaan we meteen vertellen wat de beste locatie om een huis te kopen in Spanje is: dat bepaal je namelijk zelf. Maar hóé je dit bepaalt, daar kunnen wij je wel bij helpen. En daar gaat dit artikel over. Ontdek hoe je de beste locatie kiest om een huis te kopen in Spanje en waarom dit zo belangrijk is.

Spanje vs Nederland of België

Dit is geen nieuws: Spanje is heel groot. Echt heel groot. Maar soms beseffen mensen zich niet hoe groot. Daarom hebben we het in kaart gebracht. En dan zie je het pas echt: één zo’n Costa in Spanje, is ongeveer net zo groot als Nederland of België. Zoek je in twee Costa’s naar een huis in Spanje, dan zoek je dus in een gebied zo groot als Nederland en België bij elkaar!

Beste locatie om een huis te kopen Spanje vs Nederland
Beste locatie om een huis te kopen Spanje vs Belgie

Wil je zien hoe groot Spanje is ten opzichte van andere landen? Ga naar thetruesize.com, typ ‘Spanje’ in en schuif ermee over de kaart.

Hoe koop je thuis een huis?

Als je in je eigen land op zoek gaat naar een huis weet je het exact: het moet deze plaats zijn, deze wijk en soms weet je zelfs welke straat. Op de tweede plaats komt vervolgens het huis. Deze kun je namelijk helemaal naar wens maken, het is de locatie die perfect moet zijn. 

In Spanje is dit niet anders. Sterker nog: het is in zo’n enorm land nóg belangrijker dat je locatie perfect is, omdat kenmerken als klimaat, cultuur, voorzieningen, bevolkingsdichtheid, werkgelegenheid, etc. (we kunnen nog wel even doorgaan) enorm uiteenlopen.

Het doel van je aankoop bepaalt in grote mate met welke kenmerken je het meeste rekening moet houden. Daarnaast heeft locatie natuurlijk ook invloed op de prijs. Hoe meer gewilde kenmerken een locatie heeft, hoe hoger de huizenprijzen daar doorgaans zijn.

Ik zoek een huis in Spanje. Punt.

Regelmatig horen we dat het huis ergens in Spanje mag zijn, regio of plaats maakt niet uit. Want “Spanje is vakantie, dus is overal leuk”. Maar net zoals er in Nederland of België grote verschillen zijn tussen verschillende plaatsen, geldt dat ook in Spanje. Door de grootte van het land zijn er zelfs nog grotere variaties.

Sommigen denken dat het genoeg is om dicht bij de zee te zitten, ongeacht de precieze locatie, of dat elke wijk in een grote stad wel aantrekkelijk zal zijn en dat je met het openbaar vervoer wel naar het centrum kunt. Maar ook in steden zijn er verschillen tussen wijken; de ene is de andere niet.

Het belangrijkste blijft om goed voor ogen te houden wat het doel is van je aankoop. Waarom wil je in Spanje kopen? Wat ga je daar doen en wat heb je nodig? Hoe zou een gemiddelde dag eruitzien als je in Spanje verblijft? Door jezelf deze vragen te stellen (of ze met ons te bespreken), wordt je lijst met eisen en wensen steeds duidelijker.

Van alle kanten naar Alicante

In een zo breed mogelijk gebied zoeken naar een huis in Spanje gaat je niet sneller aan een huis helpen. Het kan je zoektocht alleen maar in de weg zitten. Ga je nog alle kanten op qua locatie? Dan is het goed om te gaan trechteren. Dit doe je door eerst te bepalen:

  • Ga je een huis kopen om te verhuren?
  • Ga je een huis kopen om als tweede woning voor jezelf te gebruiken?
  • Ga je een huis kopen om volledig voor jezelf te gebruiken (emigratie)?

Wordt het een combinatie, dan kies je het belangrijkste doel. Ga je zelf van het huis gebruik maken, dan spelen persoonlijke voorkeuren natuurlijk een grote rol. Ga je het huis verhuren, dan zul je voor een goed rendement rekening moeten houden met eisen die vaak bovenaan het wensenlijstje van huurders staan.

Beste Costa huis kopen Spanje
Wat is belangrijker: uitzicht op zee of loopafstand strand?

De beste locatie om een huis in Spanje te kopen checklist

Voordat je naar Spanje gaat om de locaties te verkennen, kun je alvast veel voorwerk doen om je zoekgebied af te bakenen. Schrijf voor jezelf op wat harde eisen zijn voor een locatie en wat een leuke extra is.

Als je het koopdoel en de eisen en extra’s helder hebt, is het gemakkelijk om onderstaande checklist te gebruiken bij je locatiekeuze.

Sommige locaties in Spanje liggen erg afgelegen en hebben het dichtstbijzijnde vliegveld op twee uur rijden afstand. Iets wat je wellicht minder belangrijk vindt als je er zelf permanent gaat wonen, maar belangrijker is als je het wilt verhuren of zelf regelmatig heen en weer vliegt.

In Nederland en België zijn we gewend aan het OV, bijna elke uithoek is wel bereikbaar. Dit is heel anders in Spanje. Sommige delen zijn gewoonweg alleen met de auto bereikbaar. Vaak geldt: hoe dichterbij een grote stad, hoe meer kans op een OV-aansluiting.

Nog iets waar je misschien niet meteen bij stil staat. Spanje is zó groot dat sommige delen nog geen eens zijn aangesloten op het water-, riool- en elektriciteitsnet. Huizen moeten dan zelfvoorzienend zijn en gebruik maken van bijvoorbeeld zonnepanelen of een septische tank. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar wel goed om je te realiseren.

Deze heb je waarschijnlijk al vaker gehoord, daarom plaatsen we hem wat lager. Maar het verschil in klimaat van noord naar zuid, maar ook van oost naar west, is enorm

Niet elk deel van Spanje is even mooi, al is mooi natuurlijk subjectief. Sommige delen zijn groen en bergachtig, sommige delen zijn wat vlakker en droger. Ook hier geldt soms: elk nadeel heeft zijn voordeel. 

Dicht bij de kust betekent niet per se dicht bij een strand. En strand betekent niet per se zand. En zeezicht betekent ook niet per se loopafstand strand. In vlakke gebieden heb bijna alleen op de eerste lijn zeezicht, maar in heuvelachtige gebieden heb je dat juist eerder op hoogte. Bedenk dus goed wat je precies verwacht van dicht bij de kust zitten.

In sommige delen van Spanje woont bijna niemand. Klinkt vast heerlijk in eerste instantie, zeker als je de drukte van het thuisland gewend bent. Het betekent echter ook minder voorzieningen in de buurt en minder om te doen.

Naast hoeveel mensen ergens wonen, is het ook goed om er rekening mee te houden dat het in sommige gebieden helemaal stilvalt in de wintermaanden.

Wandelen, wielrennen, watersport, golfen. Iedereen heeft wel een hobby of iets wat zij graag in hun vrije tijd doen. Dan is het wel fijn als je daar niet drie uur voor in de auto hoeft te zitten!

Scholen, ziekenhuizen, apotheken, supermarkten, bouwmarkten, andere winkels.

Het beste huis op de beste locatie in Spanje

Wij zeggen altijd: dat huis vinden we wel, maar zorg ervoor dat je de locatie helder hebt. Met bovenstaande lijst kun je thuis al aan de slag, door je te informeren op zoekmachines, video’s te bekijken op YouTube, locatie te bekijken op Google Maps, etc. Community-groepen zoals op Facebook kunnen handig zijn, maar verschillende meningen die daaruit voortkomen kunnen soms ook verwarrend zijn. Het gaat om jouw mening en een locatie is heel persoonlijk. Ga daarom zelf op onderzoek uit. Kom naar Spanje! Huur een auto (of probeer het OV) en ontdek zo welke plek jouw Spanje-verhaal tot een succes gaat maken.

Heb je een duidelijk beeld van wat je zoekt, maar weet je niet precies waar in Spanje je dat kunt vinden, of wat bij jouw budget past? Geen zorgen, neem gerust contact met ons op! Bel ons of stuur je vragen en wensen door, en wij nemen snel contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. We adviseren je graag over de beste regio’s en opties die passen bij jouw wensen en budget. Of je nu nog in de oriënterende fase zit of al verder bent in je zoektocht, we staan voor je klaar.

Weet je al precies waar in Spanje je een huis zoekt? Laat het ons weten in een Zoekservice.

Compare listings

Vergelijken

Gecertificeerd makelaar in Spanje

Spaanse Droomhuizen is gecertificeerd makelaar in Spanje en voldoet aan alle wettelijke vereisten om het vak makelaar in Spanje uit te mogen voeren.