De meest voorkomende fouten bij een huis kopen in Spanje

  • 10 maanden geleden
  • Kopen
meest voorkomende fouten bij huis kopen Spanje - villa met cactus Denia

Als je ergens van kunt leren dan zijn het fouten! Ook andermans fouten, zou je denken, al hebben we na de zoveelste aflevering van het tv-programma ‘Ik vertrek’ hier soms onze twijfels over ;-).

Als makelaar in Spanje kunnen we inmiddels een boek schrijven over de vreemde situaties waarin we zijn beland bij het aankopen van een huis in Spanje. We proberen mensen daarom al in een zo vroeg mogelijk stadium te informeren over wat belangrijk is bij het kopen van een huis in Spanje.

Wij willen dromen realiseren en zeker geen nachtmerries. Vanaf het eerste contactmoment delen we altijd de belangrijkste do’s om van de Spaanse droom werkelijkheid te maken, maar ook zeker de don’ts. Wil je nu al weten wat deze zijn? Lees dan zeker dit artikel met de meest voorkomende fouten bij een huis kopen in Spanje.

1. Geen advocaat in de arm nemen

Dit is eigenlijk al direct de belangrijkste! Het niet inhuren van een goede advocaat in Spanje. Hierop besparen is echt verkeerde zuinigheid. Anders dan in Nederland, wordt een woning in Spanje niet op voorhand gecheckt op onder andere juiste eigendomspapieren, het al dan niet legaal gebouwd zijn en schulden. Dit heeft het risico dat je een woning zou kunnen aankopen en zelfs schulden overnemen, zonder dat je dit weet. Ja, een advocaat kost geld, maar kan je ook voor grote rampspoed behoeden en zorgt er in ieder geval voor dat je gerust kunt aankopen.

Het is hierbij belangrijk dat je voor een advocaat kiest gevestigd in Spanje, want die weet van de wetten en regels van die specifieke regio. Een advocaat in Nederland hiervoor inschakelen heeft dus geen zin. Het is wel handig waar mogelijk te kiezen voor een Nederlandstalige advocaat, zodat je in ieder geval geen miscommunicatie hebt qua taal. Hier lees je nog even wat een advocaat allemaal voor je kan doen.

2. Niet weten wat je kunt besteden

Het is natuurlijk altijd leuk alvast een beetje te kijken wat je waar kunt kopen voor het geld. Maar hoeveel kun én wil je eraan besteden? Door direct op pad te gaan, kun je soms “opeens” voor de beslissing staan, aankopen: Ja of Nee. Als je dan niet weet wat je kunt besteden, kan dat onzekerheid met zich mee brengen. Ook hier in Spanje gaan goede opties snel, dus bij te lange twijfel, gaat het huis aan je voorbij. Of ga je bieden onder voorbehoud van financiering, waarmee je bod ook minder sterk is en je waarschijnlijk aan het kortste eind trekt. Nog erger, als je je (te) rijk hebt gerekend en uiteindelijk niet kunt afnemen en je je aanbetaling kwijt raakt. Los van de teleurstelling om niet het huis te kunnen kopen, wat je in gedachten had. 

Ga dus eerst berekenen wat je kunt besteden en hoe je dit gaat financieren. Doe je dit vanuit Nederland of België (inzetten overwaarde) of via een Spaanse hypotheek? Laat dit dan alvast checken door een hypotheekadviseur hier in Spanje. Grofweg heb je altijd ongeveer de helft aan eigen geld nodig. Vergeet ook niet de kosten koper, zoals de  overdrachtsbelasting, advocaat en notaris- en kadasterkosten. Zorg dat je inzicht hebt in jouw financiën voordat je een bod uit gaat brengen. 

3. Geen wensenlijstje maken

Hoe leuk is het om online naar huizen te zoeken of zelfs ter plekke al huizen te gaan bezichtigen. Maar als je niet helder hebt, waarom je wilt kopen en wat je precies zoekt, heb je kans dat je iets koopt wat of waar eigenlijk niet de bedoeling was. Misschien wilde je bijvoorbeeld een gastenverblijf of veel privacy, maar toen was daar opeens dat huis… 

Ga voor je zelf na wat harde eisen zijn en wat wensen. Natuurlijk zul je soms een compromis moeten sluiten, maar het is een beetje vervelend als voorbeeld als je een huis koopt voor investering en verhuur, waar je geen vergunning kunt krijgen. 

Zet dus voordat je begint met je zoektocht naar jouw droomhuis het doel, de wensen en eisen op een rij. Hierdoor kun je veel gerichter zoeken. Houd je woonwensen realistisch, maar zet ze niet zomaar opzij: daar krijg je later spijt van!

4. Niet goed naar de locatie kijken

Je hebt een woning gevonden die aan alle eisen voldoet. Alleen is het dan net heel rustig gelegen, ver van de kust en niet dichtbij die bruisende badplaats. Kijk verder dan alleen het huis. Sluit ook de regio aan bij jouw wensen? Zijn faciliteiten voor jou belangrijk en hoe ver zit je daar vandaan? Ben je er vooral in de winter, dan is het een zuid-oriëntatie bijvoorbeeld wel weer prettig. Het gaat zoals je weet altijd om locatie.

Spanje is ongeveer 12 keer groter dan Nederland en 16 keer groter dan België. Zoals je in je eigen land de ene locatie leuker vindt dan de andere, gaat in Spanje die regel nog meer op. De verschillen in locatie kunnen enorm zijn! Dit kan zijn in klimaat, de natuur, de mensen en nog veel meer. Ga dus eerst de locaties verkennen waar je een oog op hebt. De ene regio is de andere niet, maar zelfs op plaats- en wijkniveau zijn soms grote verschillen. De locatie en de positie van de woning kun je niet veranderen, dus check goed voor jezelf of dat aansluit.

5. Kopen zonder kijken

Het is natuurlijk een heerlijk tv-programma, maar dit is zeker niet iets wat we je aanraden. Op alleen beeld, een beknopte beschrijving en soms een videocall zie je toch niet alles. Op foto’s kan het allemaal wat mooier lijken dan dat het in werkelijkheid is. Ook zie je zo vaak niet de (verborgen) gebreken of de omgeving. Het is zo belangrijk om het hele plaatje te zien, te voelen en te ervaren. Het is een grote uitgave die je niet zomaar doet.

Het is eigenlijk in het verlengde van het vierde punt, het niet goed naar de locatie kijken, dat het zo belangrijk is om er zelf te zijn. Het gebeurt wel een enkele keer dat we op afstand zaken regelen, maar wij doen het alleen als mensen heel goed bekend zijn in de regio en we echt een goede video-viewing kunnen doen. Zo kunnen we als mensen interesse hebben, wel alvast een reservering maken en kunnen zij snel afreizen zodat zij het huis voordat het voorlopig contract wordt getekend het ook zelf gezien hebben. 

Bij nieuwbouwprojecten is het vaak wat makkelijker als mensen bekend zijn in de regio. Er staat dan veelal toch nog niets en we kunnen op afstand vaak wel een virtuele rondleiding geven.

6. Idealista als Funda beschouwen

Waar Funda in Nederland een website is met huizen van erkende makelaars, zijn websites als Idealista en Kyero hier in Spanje meer vergelijkbaar met een Marktplaats. Het zijn advertentiewebsites, waar iedereen alles op kan zetten en niemand controleert of het klopt. Regelmatig kom je hier dezelfde huizen verschillende keren tegen met soms ook verschillende prijzen. Of huizen blijken al verkocht te zijn, maar blijven online als een soort van “lokkertje”. Kortom, het geeft een vertekend beeld van de markt, al krijg je wel een gevoel van wat er zoal te koop is. Slimmer is het om data over de vastgoedmarkt in Spanje in de gaten houden, zodat je weet wat je per regio kunt verwachten. 

Helaas is er ook niet echt een Funda in Spanje, maar om een goed aanbod in beeld te krijgen, kun je het huizenaanbod op Spaanse Droomhuizen bekijken. Hier vind je al een verzameling van het aanbod van verschillende erkende makelaars. We kunnen hier ook je zoekwensen in ons systeem zetten, zodat je voortaan elke keer als er een woning op de markt komt binnen jouw wensen en budget, hiervan een automatisch update krijgt.

7. Met de verkeerde partijen in zee gaan

We zeggen altijd een beetje gekscherend dat er in Spanje meer makelaars zijn dan lantaarnpalen… Gelukkig zijn er ook veel goede, die oprecht en professioneel dagelijks bezig zijn met hun vak. Ook wij willen dat mensen zorgeloos een huis kunnen aankopen in Spanje. Helaas zijn er – net als in zoveel branches – ook makelaars die het wat minder nauw nemen met de ethiek of puur geleid worden door geld alleen. En die wil je nu net niet hebben. Check dus voordat je een afspraak gaat maken, wie je tegenover je hebt. Zaken die je zelf kunt controleren zijn bijvoorbeeld: zijn ze geregistreerd? Hebben ze een fysiek kantoor en een vast nummer (beginnend in Spanje met een 9 en niet alleen een mobiel nummer, beginnend met een 6)? Lees ook eens de recencies. 

Gelukkig word je als koper in Spanje in veel regio’s al steeds beter beschermd en is het registratienummer al een teken dat deze makelaar in ieder geval aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoet. 

De wetgeving is in steeds meer regio’s in Spanje  aangescherpt omtrent het kopen- en verkopen van vastgoed. Dit is goed nieuws voor jou als koper; zo blijven de professionele makelaars met een licentie over. Alles over registratienummers, brancheverenigingen en links hebben we vermeld op deze pagina, zodat je ons ook eenvoudig kunt controleren. 

8. Niet realistisch zijn

Het liefst willen we allemaal voor minder dan 100.000 euro een comfortabel huis kopen met een grote tuin en zwembad op loopafstand van het strand. Oja, en ook nog zeezicht! 

(Bijna) iedereen snapt dat dit overdreven is, maar in de praktijk maken wij regelmatig mee dat klanten geen realistische zoekwensen hebben. Veel mensen willen bijvoorbeeld zeezicht, wat natuurlijk fantastisch is, maar ook op korte loopafstand van het strand. Dan hangt er vaak al een leuk prijskaartje aan. Dat betekent namelijk eerstelijns of dat het huis hoger staat en dan is het niet meer echt loopafstand.

Ook krijgen we vaak van klanten mooie huizen voor een scherpe prijs toegestuurd als voorbeeld. Ze gaan er alleen soms aan voorbij dat deze prijs ook gerelateerd is aan – ja daar is ‘ie weer – de locatie. Een huis op 50 kilometer uit de kust heeft een andere prijs dan een huis op 50 meter. 

Tenslotte zien we dit soms ook in het biedingsproces: mensen zijn helemaal weg van het huis, maar doen dan een bod dat zoveel lager ligt dan de vraagprijs. Nee, je hoeft hier in Spanje gelukkig nog niet te overbieden, maar over het algemeen zijn de vraagprijzen goed en is de onderhandelingsmarge – als die er al is – klein.

Als je inzicht hebt in zowel je financiën als je wensen, kun je zien of navragen bij een makelaar in hoeverre dat realistisch is. En als het niet realistisch is, zul je concessies moeten doen en zullen we je adviseren over de alternatieven.

9. Niet volledig open zijn

Eerlijkheid is de sleutel tot succes. Dit kan haast niet letterlijker bij het kopen van een huis in Spanje!

Een veelvoorkomende valkuil die we tegenkomen, is het niet volledig delen van informatie. Begrijpelijk, gezien de angst voor mogelijk misbruik.

Als aankoopmakelaar zijn we sterk afhankelijk van een open communicatie met onze kopers. Het is cruciaal dat alle kaarten op tafel liggen om gerichte en effectieve diensten te kunnen verlenen. Het niet delen van alle relevante informatie kan leiden tot miscommunicatie en het missen van kansen.

Soms melden potentiële kopers een lager budget dan ze eigenlijk kunnen besteden, uit vrees alleen dure woningen voorgeschoteld te krijgen. In het lagere segment maakt elke 25.000 euro verschil, en een realistisch budget is essentieel voor het vinden van de juiste woning. Wees open over je financiële mogelijkheden, zodat we samen kunnen streven naar de best mogelijke match.

Een andere veelgemaakte fout is het vergeten te melden dat er ook afspraken zijn met andere makelaars. Als aankoopmakelaar kunnen we het totale aanbod presenteren, ongeacht het makelaarskantoor, zonder extra kosten. Exclusief met ons samenwerken voorkomt dubbele bezichtigingen en bevordert een consistente, transparante zoektocht naar de ideale woning. In onze samenwerking streven we naar vertrouwen en openheid om samen tot een succesvolle aankoop te komen.

10. Alleen naar de inrichting kijken

Het is soms lastig, maar probeer door de inrichting heen te kijken. Dit werkt twee kanten uit. Sommige huizen lijken wel de showroom van een mooie woonwinkel. Perfect gestyled en ingericht. Kijk ook hier doorheen. Het kan wel helemaal je stijl zijn, maar bedenk dat je het huis koopt en niet de meubels.

Andersom heb je in Spanje soms huizen in de verkoop met het meest vreselijke meubilair, oude stoffige banken, ouderwetse keukens en badkamers. Ook hier geldt weer: kijk er doorheen. Zie of het potentie heeft, of de ruimtes goed zijn en stel je deze voor met het juiste meubilair, mooie tegels of nieuwe vloer.

Denk er tijdens de bezichtiging over na wat je mooi of niet mooi vindt en ook wat je zou willen veranderen. Is het puur cosmetisch of ook echt in de constructie? Geen zorgen over een nieuwe badkamer of keuken en een rood huis kan ook mooi Ibiza-wit worden. Probeer niet te snel op je emotie te oordelen, maar geef het huis een tweede blik. Klopt het huis met wat je wilt? En bedenk: ook in Spanje kun je worden geholpen met renovaties en styling van je nieuwe huis.

11. In de verkeerde volgorde werken

Zoals met veel dingen in het leven, willen veel mensen bij het leukste deel beginnen en dat zien we ook bij het kopen van een huis in Spanje. Huizen kijken! Bezichtigen!

Tranquilo. Super als je de knoop hebt doorgehakt en je weet dat je wilt investeren in Spanje. Als ervaren enthousiastelingen snappen we dit helemaal! Maar als je nog niet koopklaar bent, is bezichtigen zonde en verspilde moeite en tijd, ook voor de huidige eigenaar van de woning.

Om van het avontuur een succes te maken, begin je met informeren, op verschillende manieren. Je kunt online al veel informatie vinden. Daarnaast zijn er beurzen of Spanje Infodagen, waar je met adviseurs kunt praten. Breng alles eerst voor jezelf in kaart. Bekijk het stappenplan huis kopen Spanje om een beeld te krijgen hoe je het beste te werk kunt gaan. Met de informatie die je hebt verzameld kunnen wij als aankoopmakelaar ons werk ook goed doen en je vervolgens weer bij elke stap begeleiden, afhankelijk van jouw behoeften en wensen. 

Zijn er nog meer valkuilen bij het kopen van een huis in Spanje? Zeker, maar met deze lijst hebben we alvast een aantal belangrijke voor je getackeld. Jou niet gezien in deze kuilen!

Natuurlijk zullen wij jou als aankoopmakelaar begeleiden van A tot Z, waardoor we altijd op elk moment advies kunnen geven over de te nemen stap. Neem gerust contact op als je vragen hebt, wij staan voor je klaar.

Compare listings

Vergelijken

Gecertificeerd makelaar in Spanje

Spaanse Droomhuizen is gecertificeerd makelaar in Spanje en voldoet aan alle wettelijke vereisten om het vak makelaar in Spanje uit te mogen voeren.